Hoe kijken mensen naar trans personen als ze weten over hun trans-zijn? Die vraag wil Vera Teuwsen onderzoeken in haar fotoproject. Ze doet dat in de minor Fotojournalistiek en Beeldredactie aan Hogeschool Utrecht (HU). Een eerste indruk is vaak bepalend, maar verandert deze zodra je hoort over iemands genderidentiteit? En wat betekent hoe mensen naar hen kijken voor trans mensen zelf?

‘Am I so different now?’ noemt Vera Teuwsen haar project. Dat is een goede vraag. Want waarom is het voor veel cis-mensen zodra ze weten over iemands trans-zijn moeilijk om deze persoon nog los van diens verleden te zien? En waarom is het voor hen dan bijvoorbeeld soms lastig de juiste voornaamwoorden te gebruiken? Is iemand dan echt zo anders?

Transgender personen zijn zich vaak heel bewust van die blik van buiten. Zien mensen een persoon als ieder ander of zien ze alleen nog maar een trans persoon? Het zou niet uit moeten maken hoe je naar mensen kijkt, vindt ook Teuwsen. Of ze nu trans zijn, cis, non-binair of anders.

Op Teuwsens projectsite (hier te vinden) staan nu negen beelden met verhalen van transgender mensen.

Oh iel

“Wanneer mensen horen dat ik transgender ben, zijn ze vaak heel geïnteresseerd”, constateert Frederick. Maar dan krijg je soms ook goedbedoelde maar lompe vragen. Danielle: “Er wordt van ons verwacht dat wij alles maar delen.”

Ook een quote van Beau zegt veel over hoe mensen blijkbaar naar trans personen kijken. “Dan heb ik bijvoorbeeld leuk oogcontact met een jongen, maar zodra ik begin te praten is het gelijk: oh iel.” Je bent ‘anders’, zegt Elizabeth. “Dat is een beetje de benaming die volwassenen je dan geven als kind zijnde.”

Kwijt

Freddie: “Ik denk dat ik als klein kind heel goed wist wie ik was, wat ik wilde en hoe ik eruit wilde zien. Het maakte me niet zoveel uit wat andere mensen daarvan dachten. Zodra ik naar school ging werd dat wel lastiger. Dan krijg je klasgenootjes en krijg je steeds een beter idee van wat het volgens de maatschappij betekent om en meisje of jongen te zijn. Ik denk dat ik toen een heel stuk van mijzelf ben kwijtgeraakt.”

Dat geldt vast voor meer trans mensen, dat ze iets kwijtraken zodra ze zich gedwongen voelen zich aan te passen aan de blik van buiten. Het fotoproject van Teuwsen zou eraan kunnen bijdragen dat je daar iets van terugvindt. En voor cis mensen, nu je dit weet en nog eens naar me kijkt: Am I so different now?

Tekst Ton van den Born
Foto (Danielle) Vera Teuwsen