De expositie ‘Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van historicus Alex Bakker. De tentoonstelling is nog te zien tot 3 oktober 2021 op het IHLIA-plein in de centrale bibliotheek in Amsterdam. Daarna gaat de expositie door het land.

De expositie brengt de zo’n zeventig jaar aan geschiedenis van transgender zichtbaarheid in Nederland in beeld. Het vertelt over de weg van uitstoting en vooroordelen naar emancipatie en erkenning. Met grote portretfoto’s, filminterviews en unieke objecten.

IHLIA organiseert naast de expo op de 3e verdieping van OBA, rondleidingen en een workshop (kijk ook hier). Tijdens die rondleidingen (29 augustus, 5 september en 3 oktober, 14.00 tot 15.00 uur steeds) vertellen steeds twee personen uit de trans gemeenschap over de expositie en hun eigen verhaal. In de workshop Trans Erfgoed (29 september, 17.00 tot 19.00 uur in OBA Oosterdok, 6e verdieping, Singelzaal) worden allerlei aspecten van het erfgoed bekeken en besproken. Vraag informatie, registreer je voor rondleidingen of meld je aan voor de workshop via aanmelden@ihlia.nl.

Na 3 oktober gaat de expositie voor ongeveer twee maanden naar het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Andere locaties staan nog niet helemaal vast, maar waarschijnlijk komt de expositie ook naar Arnhem, Zwolle, Groningen, Assen, Oss en Roermond. En de organisatoren komen graag op ten minste één plek per provincie en hebben nog meer plaatsen op het oog. Daarbij is dan ook steeds een erfgoedworkshop van Alex Bakker met de lokale transgender gemeenschap.

Foto: still uit video van Trans Magazine waarin Alex Bakker over de expositie vertelt (hier te zien)