« terug naar overzicht

Vijfde editie TranScreen focust op Brazilië

30 mei 2019 - 2 juni 2019

Vijfde editie TranScreen focust op Brazilië

In de vijfde editie van TranScreen, het filmfestival dat vier dagen lang nieuwe films vanuit transgender-, intersekse- en queergemeenschappen uit de wereld toont, ligt de focus op Brazilië. Het festival speelt zich deze keer af bij Filmtheater Kriterion in Amsterdam.

Vanwege de zorgen over het presidentschap van Bolsonaro wil Transcreen aandacht voor trans personen vanuit de regio en de gezichtspunten van trans filmmakers. Zo is er de Braziliaanse documentaire Bixa Travesty (2018). De docu gaat over de zanger Linn da Quebrada. De première van Bixa Travesty was vorig jaar op de Berlinale. Daar won de film een Teddy in de categorie documentaire.

Maar er is veel meer. ‘We hebben uit een overweldigend aanbod een selectie gemaakt van de meest prachtige, ontroerende, sterke en prikkelende films’, beloven de organisatoren. Vier dagen lang, met Q&A’s met filmmakers, een workshop, expo en ook een feest. Er is bijvoorbeeld een discussiepanel na zes ‘shorts’ onder de titel: Growing up trans.

De openingsfilm Call her Ganda gaat over de Filippijnse trans vrouw en vermoedelijke sekswerker Jennifer Laude. Ze werd dood aangetroffen en de dader, een 19-jarige marinier uit de VS, was snel gevonden. De film toont de persoonlijke tragedie en activisme en belicht ook de geschiedenis en complexe gevolgen van de Amerikaanse heerschappij in de Filipijnen.

Het hele programma en alle informatie over films en festival vind je hier. Of kijk hier, op Facebook of op Twitter (@TranScreen).

Transcreen, het Amsterdam Transgender Filmfestival, is elke twee jaar. Dit jaar heeft Transcreen een actie waarbij je een kaartje kunt schenken aan een queer vluchteling. Vluchtelingen die hier gebruik van willen maken, kunnen de organisatoren aanspreken.

Plaats: Filmtheater Kriterion, Roetersstraat 170 in Amsterdam

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.