« terug naar overzicht

Oeroude transgender verhalen in Zwolle

2 juni 2017 - 4 juni 2017

Oeroude transgender verhalen in Zwolle

De Zweedse storyteller Mats Rehnman vond oeroude transgender verhalen in India en de Arabische wereld. Verhalen die ons een spiegel kunnen voorhouden, denkt hij. Rehnman is een van de acts op het Festival Zwolle Unlimited, een internationaal festival voor storytelling en straattheater van 2 tot en met 4 juni.

Mats Rehnman reist de hele wereld over op zoek naar oeroude verhalen en bewerkt die tot eigentijdse vertellingen. Hij vond in Arabische en Indiase overleveringen en in de Griekse mythologie oude verhalen die tonen dat transgender van alle tijden is. Hij staat in Zwolle met de voorstelling Metamorf.

Een andere verteller, Michael Harvey, is een grote fan van de Bretonse orale traditie. Hij komt met een verhaal dat werd opgetekend in 1871 door volksverhalenverzamelaar François-Marie Luzel. Een ‘twisted tale’ over cross-dressing en een poging tot verleiding. ‘Uncaged’ is aldus de organisatie van Zwolle Unlimited een verhaal dat ‘uit de collectieve imaginatie lijkt geschud’.

Met grond- en luchtacrobatiek gebruikt ook straattheatergroep Fullstop Acrobatic Theatre uit België het genderthema als inspiratie. Outside the Box heet hun voorstelling. ‘Wie en wat bepaalt het gezicht van mannen en vrouwen?’ schrijven ze erover. ‘Is dat de mode? De media? De maatschappij? Een acrobatische manifestatie van de clichés die je al duizend keer gehoord hebt.’

Waar en wanneer
Het internationaal verteltheater- en straattheaterfestival Zwolle Unlimited vindt plaats tijdens het Pinksterweekend van 2 tot en met 4 juni op de pleinen rond Waanders In de Broeren en langs de Thorbeckegracht in Zwolle.
Thema dit jaar is Travel & Trade. Er is een kinderplein. Prijzen van voorstellingen en concerten zijn niet vastgelegd. U loopt binnen en bepaalt na afloop van een voorstelling wat deze u waard is geweest.

Programma: www.zwolleunlimited.nl.

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.