Welkom Bo!, zo reageerden de collega’s toen de Vlaamse journaliste Van Spilbeeck (58) aankondigde als vrouw verder te gaan. “Het is een geweldig gevoel dat ik nu mezelf kan zijn op het werk”, zei ze op de Belgische zender VTM waar ze 30 januari voor het eerst als vrouw binnenstapte.

VTM-kijkers kenden haar als Boudewijn, dertig jaar getrouwd en met twee volwassen kinderen. Een journalist die regelmatig berichtte vanuit het buitenland, onlangs nog over de separatistische bewegingen in Catalonië.

Haar stap is voor haar directe omgeving niet onverwacht, verklaarde Van Spilbeeck. Ze zei dat ze al tientallen jaren leefde in “de dualiteit tussen mannelijk lichaam en vrouwelijke gevoelens”, en dat ze al sinds haar achtste een meisje wilde zijn. Dat werd de laatste jaren alleen maar sterker. Ze kleedde zich ook meer androgyn, met haklaarzen bijvoorbeeld. Dat Caitlyn Jenner op haar 65e in transitie ging, overtuigde Bo dat het nooit te laat is.

VTM vertoonde dezelfde dag (30 januari) een reportage (bij Cathérine) over de transitie van Van Spilbeeck. “Respect”, zo reageerden veel mensen. Ook de collega’s van de Vlaamse zender geven alle support. “Onze gerespecteerde VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck kiest ervoor om vrouw te worden en wordt Bo Van Spilbeeck.”, twitterde de zender. “Welkom, Bo!” Het moet enorm bevrijdend zijn, denkt een collega. “Een diepe buiging voor Bo.”

Bo is ook heel blij met de steun van haar ­gezin. De beslissing was voor hen niet gemakkelijk, erkent ze, “maar van meet af aan hebben mijn vrouw en mijn kinderen mij volledig gesteund. Wij zijn altijd een hecht gezin en een warm nest geweest, en wij zijn vastberaden om hier samen een succes van te maken.”

Van Spilbeeck zag het als een morele plicht haar verhaal naar buiten te brengen. Ze hoopt daarmee “alle mensen te steunen die zich in hun lichaam en hun genderrol niet goed voelen.” En ze wenst dat haar geslachtsbevestiging een rol kan spelen in de maatschappelijke aanvaarding van transgenders. Bo, die nieuws bracht van over de hele wereld en mensen zoals Fidel Castro en Kofi Annan interviewde, blijft ‘schermgezicht’. “VTM is niet van plan mij in de kast te stoppen”, vertelt zij in een interview aan De Standaard. En de grote groep van kijkers is alvast enthousiast.

Bronnen: NOS, HNB, De Morgen, VTM, Twitter, De Standaard
Foto: VTM
Tekst: Ton van den Born