Iedereen heeft een geboorteakte. Daar staan je geboortedatum, geboorteplaats, wie je ouders zijn en je geslacht op. Dat is dan je officiële geslacht, een M voor mannelijk en een F voor vrouwelijk. Maar soms weet je gewoon dat dit geslacht niet klopt, dat je lichaam ook niet helemaal klopt bij hoe jij je voelt. Je bent dan bijvoorbeeld een meisje, maar op je geboorteakte staat dat je het mannelijk geslacht hebt. Dat kan ook andersom, wanneer in je geboorteakte staat dat je het vrouwelijke geslacht hebt terwijl je man bent. Het kan ook dat je nog niet zeker weet wat je geslacht is, of juist zeker weet dat mannelijk en vrouwelijk allebei niet kloppen.

Je kunt in Nederland je officiële geslacht wel veranderen van M (man) naar F (vrouw) of andersom, maar dan moet je wel minimaal 16 jaar oud zijn. Dat staat in een wet die de Transgenderwet wordt genoemd. De Tweede Kamer, waar wetten en regels voor Nederland worden gemaakt, praat hier binnenkort over. Het is daarom belangrijk dat de leden van de Tweede Kamer weten wat kinderen (onder de 16) en jongeren (16-25) die hun officiële geslacht (misschien) willen veranderen of hebben veranderd van de wet vinden.

Transgender kinderen en jongeren worden daarom gevraagd om een vragenlijst in te vullen en zo ervaringen te delen. Als je vóór 18 oktober, vijf uur ’s middags, deze vragenlijst invult kunnen je antwoorden meegenomen worden in het onderzoek van de universiteit utrecht dat naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Reageer daarom snel!

 

We hopen dat deze vragenlijst wordt ingevuld door:
– zoveel mogelijk kinderen en jongvolwassenen tot 16 jaar die zeker weten dat er iets niet klopt met hun officiële geslacht of die daarover twijfelen;
– en door zoveel mogelijk jongeren tussen de 16 – 25 jaar die hebben overwogen om hun geslacht te veranderen of die dat ook echt hebben gedaan of die twijfelen.