Op donderdag 26 mei is de documentaire ‘Ryan is zwanger’ te zien bij BNNVARA op NPO3.  De documentaire gaat over Ryan (die/diens) en diens partner David (hij/hem) die samen een kind krijgen.

Ze lopen tijdens hun zwangerschap tegen verschillende obstakels op. Zo kan Ryan bijvoorbeeld geen zwangerschapsverlof krijgen omdat die op diens werk staat geregistreerd als ‘M’, als man dus, terwijl die als ouder wel degelijk het kindje in de buik draagt. Wat als zwangerschapsverlof geen vanzelfsprekendheid is? Of je je als trans persoon continu moet verantwoorden voor je kinderwens? Wat komt Ryan tegen als die niet als moeder geregistreerd wil worden?

De documentaire van regisseur Özgür Canel toont de kwetsbaarheid van een zwangerschap die buiten de normen valt. Ryan ging jaren geleden al in transitie en diens lichaam veranderde naar diens wensen, en een zwangerschap bleef voor die mogelijk. David had in zijn leven niet verwacht een eigen kindje op de wereld te kunnen zetten totdat Ryan in zijn leven kwam en die droom toch opeens mogelijk werd.

De uitzending van de documentaire is op 26 mei om 21 uur op NPO3 en is hier naderhand ook terug te zien.

Afbeelding: BNNVARA