“Maak je kenbaar”, zegt Rogier Havelaar, “en voer met ons een gesprek over wat voor Nederland we met elkaar willen zijn.” Havelaar staat op 48 van de kieslijst van het CDA. Die partij zoekt volgens hem naar hoe de samenleving het beste kan functioneren. Familie en gezin hebben daarin een grote rol, want “dat is de plek waar mensen normen en waarden meekrijgen.”

Havelaar is binnen zijn werk (“een groot Nederlands bedrijf”) actief in het LHBT-platform en heeft dan ook contact met transgender personen. Over het transitieverlof vindt het CDA dat het een zaak is tussen werkgever en werknemer. “De vraag is dan of er sprake is van een medische noodzaak.” En wat zorgvergoeding betreft, in het basispakket of niet, wil de partij de adviezen van het Zorginstituut volgen. Die instelling gaat over kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg in Nederland.

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis kan bij Tweede Kamerverkiezingen op transgender kandidaten gestemd worden. Bij vier partijen staan er in totaal vijf op de kieslijst. Maar ook andere partijen hebben standpunten over bijvoorbeeld transitieverlof, sekseregistratie, transgenderwet, zorgkosten en benoeming van genderidentiteit in de Algemene wet gelijke behandeling.

In de video’s die vanaf maandag 20 februari worden gepubliceerd in de videoserie Transvote! komen negen partijen aan het woord over hun transgenderstandpunten.