De transgendercommunity was goed vertegenwoordigd bij het bezoek van koning Willem-Alexander aan het COC op dinsdag 22 november. De koning bezocht de LHBTI-belangenorganisatie ter gelegenheid van haar zeventigste verjaardag.

“Ik ben blij dat de community zoveel positieve aandacht kreeg”, zegt Micha Meinderts die bij het bezoek aanwezig was. “Het is goed dat mensen buiten die community zo betrokken worden en zien wat we doormaken.” Hij vond het prachtig dat het bezoek van de koning niet zomaar achter de schermen plaatsvond. “Niet van: we vinden jullie wel oké, maar heel openlijk, op het NOS-journaal en iedereen mag het weten.”

Ook Beyong vond het heel bijzonder om erbij te kunnen zijn. Ze zat in een tafelgesprek met de koning. “Het onderwerp was bicultureel, geloof en seksuele diversiteit. Ik heb me voorgesteld en we hebben het over gender gehad.”

Volgens voorzitter van het COC Tanja Ineke was het de eerste keer dat een gekroond staatshoofd in Nederland, en waarschijnlijk in de wereld, een officieel bezoek bracht aan de LHBTI-gemeenschap. De koning feliciteerde het COC en liet zich ruim een uur lang informeren over genderdiversiteit en inzet zoals de Gay-Straight Alliances op scholen. Hij was vol lof over de inzet voor LHBTI-acceptatie.

Beyong zag het bezoek als een mooie steunbetuiging. “En ook als een bekroning op het werk wat we doen (vrijwilligersinzet voor LHBTI).” Micha heeft wel een idee over hoe de koning vaker in contact kan komen met transgender mensen. “Misschien kunnen ze volgend jaar meevaren op de koningsboot tijdens de Canal Pride. Dat zou echt het ultieme statement zijn.”