Het Blent Transfestival, zaterdagmiddag 9 januari in Utrecht, bood een afwisselend programma van workshops, lezingen, informatie en plezier. Ongeveer honderd mensen, transgender personen, partners en familie, bezochten het festival in restaurant Het Oude Tolhuys. Zes studenten van Fontys Hogeschool in Tilburg organiseerden het festival.

‘Een geslaagd festival, een mooie dag, volgend jaar opnieuw?’ Zo reageerden veel bezoekers bij de borrel na afloop. Zichtbaarheid, acceptatie en informatie. Dat waren enkele thema’s die regelmatig waren langsgekomen. “Zolang we er niet in slagen de diversiteit goed in beeld te brengen, blijft het toch vooral het jaar van de cisgender in plaats van het jaar van de transgender.” Dat zie Sophie Schers van Transgender Netwerk Nederland (TNN) na de opening door gastvrouw BeyonG. Zo’n dag als vandaag helpt in elk geval wel in emancipatie en zelfvertrouwen.

Het was een opdracht van school om een event te organiseren, vertellen Thessa en Barbara, twee van de organiserende studenten. Ze doen de Fontys Academy for Creative Industries. Het is tijd voor transgender, vonden ze. “We zochten contact met stichtingen en organisaties zoals TransAmsterdam, TNN, COC Eindhoven en Utrecht Gender Divers. We hebben door tostiverkoop op school geld binnengehaald, de Stichting Transfest opgezet en een draaiboek gemaakt voor de organisatie.”

Ze programmeerden bijvoorbeeld een workshop over meer zelfvertrouwen van Jochem Verdonk, een luchtige lezing van Petra van Dijk over mannelijkheid, vrouwelijkheid en stereotypering, een forumgesprek over transgenders en relaties, een debat met drie schrijvers van transgender boeken (Maaike Sips, Alex Bakker en Christel Smits) en zelfs een lachworkshop. Inzet was weliswaar emancipatie, maar ook een evenement waar transgenders zichzelf kunnen zijn en waar het plezier voorop staat.

Toch kwamen er serieuze zaken aan de orde. Bijvoorbeeld de beeldvorming in de media, de leeftijd voor transitie en de positie van de partner. Want, hoe is het als je partner in transitie gaat, welke problemen kom je tegen als je gaat daten, wat zeg je wel of niet in je omgeving als je partner trans is en wat zegt het over jouw seksuele identiteit als je partner man of vrouw wordt?

Op vele vragen kwam geen definitief antwoord. Maar of de discussie volgend jaar voortgezet kan worden, is onduidelijk. “Het was erg leuk”, zeggen Thessa en Barbara, “Maar voor ons is het een eenmalig event. We zouden met plezier het stokje over willen dragen.”


Op de foto het debat over transgender mensen en relaties onder leiding van Marian Geurtsen (links) en Tamar Doorduin (niet op de foto), met onder anderen Els Veenis met microfoon (foto: ton van den born)