Artikel 1 heeft de meeste transgenderkandidaten op de lijst. Olave Basabose en Robert Witte staan respectievelijk op nummer 9 en 12. De partij, die nog niet in de Tweede Kamer is vertegenwoordigd en voor het eerst meedoet, staat voor gelijkwaardigheid.

Olave Basabose: “Iedereen moet gelijkwaardige kansen en mogelijkheden hebben.” De kandidatenlijst is in lijn daarmee een toonbeeld van diversiteit. Artikel 1 staat onder meer voor een ruimer transitieverlof. “Tot twee jaar”, zegt Witte. “tijd waarin je de ruimte krijgt om zoals je kunt zeggen opnieuw geboren te worden.”

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis kan bij Tweede Kamerverkiezingen op transgender kandidaten gestemd worden. Bij vier partijen staan er in totaal vijf op de kieslijst. Maar ook andere partijen hebben standpunten over bijvoorbeeld transitieverlof, sekseregistratie, transgenderwet, zorgkosten en benoeming van genderidentiteit in de Algemene wet gelijke behandeling.

In de video’s die vanaf maandag 20 februari worden gepubliceerd in de videoserie Transvote! komen negen partijen aan het woord over hun transgenderstandpunten.