LHBT-, religieuze, maatschappelijke en culturele organisaties in Amsterdam hebben gereageerd op de homofobe acties van 15 oktober. Toen werden op de pont over het IJ twee mannen slachtoffer van geweld dat te maken had met hun seksuele geaardheid. Bovendien werd in het westelijk deel van Amsterdam een anti-homopamflet verspreid. Volgens dit pamflet moesten joden, christenen en moslims zich verenigen tegen homoseksualiteit.

De organisaties maken zich nu in een gezamenlijke reactie sterk voor diversiteit in Amsterdam. Dit doen zij door het uitdragen van de boodschap ‘diversiteit maakt ons mens’. Ze vragen te helpen de boodschap te verspreiden door deze op te hangen en te bespreken in gebedshuis, werk, school en sportclub, met vrienden en familie en door deze via social media te delen met hashtag #020diversity.

Toen Peter de Ruijter, voorzitter van COC Amsterdam, initiatief nam tot een reactie op de homofobie, bleek hem al snel dat de boodschap van het pamflet ook vanuit religieus perspectief onzin is. Behalve COC Amsterdam hebben TransAmsterdam (Yvo Manuel Vas Dias) en LHBT-predikant Wielie Elhorst zich achter het initiatief geschaard. Andere ondertekenende organisaties zijn bijvoorbeeld de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, Moskee Al Kabir, de Protestantse Kerk Amsterdam, de Raad van Kerken Amsterdam en ook het Amsterdam Dance Event.

De flyer met de boodschap ‘diversiteit maakt ons mens’ is via de website van COC Amsterdam (www.cocamsterdam.nl) te downloaden.