‘Een buitengewoon openhartig en realistisch boek over wat het betekent om transman te zijn.’ Dat zegt Alex Bakker, zelf transgender, over ‘Aldus Sybren’. De roman van Micha Meinderts verschijnt op 9 juli.

Sybren is pas gescheiden en verhuist na twintig jaar Amerika terug naar Rotterdam. Afgezien van zijn oom kent niemand hem daar en weet niemand dat hij drie jaar geleden nog door het leven ging als vrouw. In zijn nieuwe land, zijn nieuwe lijf en in zijn nieuwe rol als single homoman probeert Sybren uit te vinden wat hij wil, en met wie. Terwijl heimwee en twijfel aan hem knagen, maakt hij nieuwe vrienden, maar Sybren ontdekt ook dat een nieuwe start maken niet zo eenvoudig is.

‘Een zeer boeiend coming-of-age-epos dat actueel maar tegelijkertijd uniek is in de Nederlandse literatuur’, zegt schrijfster Judith Visser over het boek. ‘Micha schrijft met een indrukwekkende en soms kwetsbare openheid en dat maakt deze roman over leven met transseksualiteit origineel,’ aldus uitgever Mariska Budding.

Aldus_Sybren_Micha_Meinderts

Toen Micha Meinderts (Gouda, 1981) geboren werd, besloot de dokter dat hij een meisje was. Micha dacht daar sinds hij zich kan herinneren zelf anders over. Tijdens zijn studie Media en Informatie Management werkte hij bij diverse uitgeverijen en onderhield hij de website van De Griezelclub. Later verhuisde hij naar Amerika, waar hij werkte als schrijver en webdesigner. Doordat lezers ervan uitgingen dat zijn boeken door een man geschreven waren, stak een oud verlangen de kop op: zichzelf zijn. Hij begon zijn transitie van vrouw naar man, scheidde van zijn echtgenoot en keerde terug naar Europa, waar hij in 2014 officieel zijn naam en geslacht veranderde. Sindsdien probeert hij uit te vinden wat voor man hij eigenlijk is en hoe hij zijn leven opnieuw vorm kan geven. In zijn roman ‘Aldus Sybren’ vertelt hij zijn verhaal.

Het boek verschijnt bij Uitgeverij Pepper Books. Het eerste exemplaar wordt zaterdag 9 juli om 16.00 uur bij Boekhandel Scheltema in Amsterdam uitgereikt aan kinderboekenschrijver Paul van Loon, held van Micha en schrijver van de zeer succesvolle reeks ‘De griezelbus’.