Foto van Alara Adilow

30 mei 2023

Alara Adilow en Paul Tran op Poetry International

De transgender dichters Alara Adilow en Paul Tran komen dit jaar naar Poetry International. De 53e editie van het festival is van 9 tot en met 11 juni en speelt zich af bij LantarenVenster en het Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam.

Alara Adilow (1988) kreeg vorig jaar veel lof voor haar debuutbundel ‘Mythen en Stoplichten’. De transgender vrouw van Somalische afkomst, die in Amsterdam woont, won eerder dit jaar de Herman de Coninckprijs, de belangrijkste Vlaamse onderscheiding voor Nederlandstalige poëzie. Ze staat nu op de shortlist voor de C. Buddingh-prijs. Van die prijs, voor Nederlandse poëziedebuten, zal de jury op 11 juni tijdens Poetry International de winnaar bekend maken.

Aanvulling (12 juni 2023): ‘Mythen en Stoplichten’ van Alara Adilow is 11 juni op Poetry International verkozen tot het beste Nederlandstalig poëziedebuut van het jaar.

In Adilows gedichten komt haar identiteit geregeld terug. Volgens de jury die haar voordroeg voor de Buddingh-prijs voert ‘Mythen en Stoplichten’ de lezer mee ‘op een overrompelende, indringende en transformerende reis. Van de onderwereld naar de sterfelijke wereld, tot zelfs naar de hemel daarboven.’ Het gaat ook over haar worsteling met de transitie en haar verhouding tot haar queer-zijn. Het is aldus de jury onverbloemd geschreven en rauw in taal en beelden.

‘Na alle gelaatsoperaties vrees ik nog / de voetstappen van jongens in mijn gelaat. / Ondanks mijn nepborsten maakt mijn spiegelbeeld / mij nog misselijk. Een wond is een deur naar vele plaatsen.’ Dat schrijft Adilow bijvoorbeeld in het gedicht: ‘De gemeente wil mijn oude naam op mijn ID niet wijzigen’, een gedicht over haar transitie. En verder: ‘Mijn queerness is een fuga / We blijven elkaar bevragen / maar ik ben moe / van het steeds moeten bewijzen dat ik besta.’

Tell’Em

Paul Tran (1992) komt voor het festival over uit de Verenigde Staten. Hen debuteerde vorig jaar met All the flowers kneeling. Met veel succes, want het debuut werd door critici bijzonder goed ontvangen. Tran begon in de slam scene. Slam poetry is een soort van ‘boksmatch met woorden’; voordrachtspoëzie die verwant is aan hiphop en rap. Tran begon daar al meer dan een decennium geleden mee en is er een graag geziene performer.

Foto van Paul Tran

Hen doceert creative writing, Engelse taal en literatuur en Aziatisch-Amerikaanse studies aan de Universiteit van Wisconsin-Madison. Tran is heel geïnteresseerd in het onderzoekende van poëzie. “Vaak kom ik erachter dat mijn gedichten leiden tot meer vragen, meer gedichten,” zegt hen.

Tran is in juni op uitnodiging van Poetry International en het Nederlands Letterenfonds drie weken in Nederland. Hun optreden op het Poetry-podium is op zaterdag 10 juni en Tran is ook bij de festivalopening op vrijdag. En eerder, op 3 juni, geeft hen een workshop in een samenwerking met het Tell’Em Festival, een festival voor spoken word in Rotterdam.

https://www.poetryinternational.com
https://www.tell-em.nl

Tekst: Ton van den Born,
Foto Adilow: Bob Bronshoff, foto Tran: Paul Tran

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com