Heel trots is Rhianna Gralike. “Ik ben trots op mijn transgenderachtergrond en dat ik voor 50plus op de lijst sta, nummer 35.” Ze zet zich dan voor de partij in op alles wat met discriminatie en ongelijkheid te maken heeft. En, zegt ze, “ook al ben ik anders, ik ben toch heel gewoon.”

50plus staat voor zorg voor ouderen en minder-bedeelden, zegt Rhianna Gralike. “Dat gaat breder dan zorg alleen, want we willen zorgen dat mensen een stabiele toekomst hebben.” Ze is zelf onderneemster en voorzitter van 50plus Flevoland. Als vrijwilliger zet ze zich in “om het fenomeen anders-zijn heel normaal te maken.”

Het is heel makkelijk, zegt ze. “Onze partij vindt dat iedereen moet zijn wie je bent.” Dat heeft gevolgen voor transitieverlof en aanpassingen in de Transgenderwet. De leeftijd om in transitie te gaan, mag van 50plus omlaag. “Vroeger had je nog weleens spijtoptanten (na transitie), maar dat wordt alleen maar minder omdat de begeleiding beter is en acceptatie toeneemt.” Een deskundigenverklaring vindt ze “pure quatsch”. “Wie is er nu deskundiger dan de persoon zelf?”

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis kan bij Tweede Kamerverkiezingen op transgender kandidaten gestemd worden. Bij vier partijen staan er in totaal vijf op de kieslijst. Maar ook andere partijen hebben standpunten over bijvoorbeeld transitieverlof, sekseregistratie, transgenderwet, zorgkosten en benoeming van genderidentiteit in de Algemene wet gelijke behandeling.

In de video’s die vanaf maandag 20 februari worden gepubliceerd in de videoserie Transvote! komen negen partijen aan het woord over hun transgenderstandpunten.