Bianca, Lorena, Natália, Kenicha, Kewi. Lily, Chanda, Misti. 325 transgender personen zijn afgelopen 12 maanden omgebracht. Afgelopen maandag noemde de transgemeenschap in verschillende landen hun namen op. Ook in Nederland.
In Zwolle hing op transgendergedenkdag de transgendervlag van het stadhuis halfstok. Kaarsjes werden overdag aangestoken in De Grote Kerk. Op het Amsterdamse homomonument werden ’s avonds witte rozen gelegd.
Toespraken in Zwolle
In het consistorie in de grote kerk van Zwolle opende Heleen Rompelman van Club T van COC Zwolle de gedenkdag. COC Zwolle Voorzitter Harry Siebring stond stil bij verschillende verhalen van transgender personen: bij het verhaal van Heleen en de noodzaak van Club T en bij de verhalen van de transgender vluchtelingen die hij sprak. Wethouder Eefke Meijerink benadrukte het belang van jezelf kunnen zijn en dat we met elkaar moeten blijven strijden tegen elke vorm van geweld en uitsluiting. Al eerder tekende wethouder Jan Brink de Verklaring voor Dordrecht om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan.
Voorzitter TNN, Brand Berghouwer, sprak over hoe het transfobisch geweld samenhangt met het racisme en seksisme in onze samenleving en met de precaire positie van sekswerkers. Laura van Beckhoven vertelde openhartig over haar moeilijkste jaar in haar leven: het jaar waarin ze haar werk en bijna haar huis kwijt raakte, gezinsproblemen kreeg, een lading agressie te verwerken had en zo aan het randje van de afgrond kwam te staan. Het besef dat ze er niet alleen voor staat maar onderdeel uitmaakt van een gemeenschap, heeft haar er weer bovenop doen klimmen.
Toespraken in Amsterdam
De veerkracht van de transgendergemeenschap kwam ook duidelijk naar voren in de gehouden toespraken op het homomonument. Het Amsterdamse gemeenteraadslid Simion Blom (groenlinks) sprak over hoe de kracht van trans personen, hun strijd, hem inspireerde. Hij sprak onder meer over de verantwoordelijkheid die wij allen hebben om te werken aan vrijheid, tolerantie en acceptatie. Dinah Bons, directielid Proud Nederland, sprak over haar vermoorde vrienden en vriendinnen, en de marginale positie waarin sekswerkers en transvrouwen van kleur zich, ook in Nederland, bevinden. 62% van de vermoorde transpersonen afgelopen jaar was sekswerker. Olave Basabose, lid van de Haagse Stadspartij riep op om meer te doen dan alleen de slachtoffers te herdenken: grijp de gemeenteraadsverkiezingen aan om te strijden voor decriminalisering en destigmatisering van het sekswerk.
De speech van de voorzitter van TNN vind je hier. De speech van de voorzitter van COC Zwolle vind je hier.
De toespraken en videoverslagen van Amsterdam vind je hier.
Meer weten over het waarom van transgender gedenkdag? lees hier het artikel van TNN en Proud De transgender gemeenschap weet: #wetoo op Oneworld.