Ben ik dat?

Je weet zelf als beste wat je voelt. Maar vaststellen dat je transgender bent, is niet iets wat je zomaar even doet. Het je afvragen is al een hele stap, en luidt vaak een langdurig proces van praten, onderzoeken en uitproberen in.

Gevoelens kunnen verwarrend zijn. Voel je je een meisje of vrouw, of juist echt een jongen of man, of iets ertussenin, of elke dag iets anders? Soms weet je het zelfs helemaal geen naam te geven.
Wat ook lastig kan zijn, is om te bepalen welke gevoelens van binnen komen en echt van jezelf zijn, en welke een reactie zijn op wat de buitenwereld van je denkt, van je zegt of van je vraagt.

Gevoelens kunnen natuurlijk ook als een paal boven water staan. Dan is het voor jezelf helemaal duidelijk bij welke genderidentiteit en genderexpressie jij je prettig voelt. Maar ook in dat geval is het soms zoeken om te bepalen wat je met die gevoelens wilt en doet.

Helaas, er is geen simpele checklist

Een antwoord op de vraag ‘Ben ik transgender?’ vind je daarom uiteindelijk alleen bij jezelf. Er is geen universele checklist die je invult waarna het duidelijk is. Dat je met barbies of poppen speelde toen iedereen je nog als meisje zag, betekent niet dat je later niet alsnog een trans*man kunt zijn. Een trans*vrouw die vroeger met actiefiguurtjes speelde hoeft zich daar ook niet voor te schamen. Of en wanneer je je transgender voelt en je als zodanig wilt presenteren, verschilt van persoon tot persoon. Er bestaat niet één manier waarop je transgender kunt zijn, we zijn allemaal verschillend.

Wat helpt om meer duidelijkheid te krijgen

  • Lees over de ervaringen van andere transgender personen, bijvoorbeeld hier op Transgender Info.
  • Ga eens praten met een van de gespecialiseerde therapeuten die er in Nederland zijn.
  • Breng een bezoek aan een ontmoetingsgelegenheid voor trans* personen.
  • Praat op internetfora eens met andere transgender personen.