India verwelkomt nieuwe werkgelegenheid voor transgender personen. In Mumbai is men momenteel druk bezig met het opzetten van een taxidienst die exclusief door LHBT’ers gerund zal worden.

De taxiservice, genaamd Wings Rainbow, verkeert vooralsnog in de pilotfase, waarin 5 LHBT’ers het komende jaar zowel hun rijbewijs moeten halen als een opleiding tot taxichauffeur moeten afronden. Het is de bedoeling dat het taxibedrijf in 2017 volledig zal opereren en dat uiteindelijk 1500 mensen als taxichauffeur aan het werk zullen gaan.

Tegelijkertijd is in de zuidwestelijke deelstaat Kerala dit jaar al een taxi service van start gegaan die transgender personen van werk voorziet. In navolging van de ‘She-Taxi’, een taxi service voor en door vrouwen, komt hier nu ook de ‘G-taxi’ (de G van Gender), waar alleen transgender mensen achter het stuur zullen zitten. Hoewel de chauffeurs uitsluitend trans zijn, benadrukt het bedrijf dat iedereen, ongeacht gender, gebruik kan maken van de service.

Door de initiatiefnemers wordt gehoopt dat de projecten zullen bijdragen aan het vergroten van LHBT-emancipatie in de Indiase maatschappij. Daarnaast is het de bedoeling dat de economische zelfstandigheid onder Indiase transgender mensen toeneemt. Door discriminatie is het voor hen bijna onmogelijk om een reguliere baan te vinden, waardoor velen uiteindelijk noodgedwongen in de seksindustrie terechtkomen of eindigen als bedelaar.