Na de premiere op het Filmfestival van Venetië en een gelimiteerde release in Amerika is The Danish Girl naar de Nederlandse bioscopen gekomen. De film van Tom Hooper is gebaseerd op het gelijknamige boek van David Evershoff. Het boek is geïnspireerd op de levens van de Deense schilders Lili Elbe en Gerda Wegener.

Het verhaal speelt zich af in de jaren twintig, en gaat over Lili’s (wie eerst nog Einar heet) beslissing om als vrouw te gaan leven en de invloed van deze beslissing op haar huwelijk met Gerda en haar schilderijen. De hoofdrol van Lili Elbe wordt gespeeld door Eddie Redmayne, die onder andere in Les Miserables (2012) en Jupiter Ascending (2015) speelde, en de rol van Gerda wordt vertolkt door Alicia Vikander.

Na het succes van series met transgender karakters (Orange is the New Black, Transparent, Tangerine) is het niet zo vreemd dat Hollywood de smaak te pakken heeft gekregen. In tegenstelling tot de grote waardering die Orange is the New Black kreeg voor het casten van Laverne Cox voor de rol van Sophia Burke, is er binnen de transgender community verdeeldheid over The Danish Girl.

Hoewel de goede intenties van de film erkend worden, zijn er twijfels bij het casten van een cisgender man voor de rol van Lili. Voorstanders beargumenteren dat het casten van bekende acteurs de acceptatie van LHBT’ers vergroot bij een groot publiek. Tegenstanders stellen echter dat het nog veel meer zou helpen als LHBT’ers voor deze rollen gecast zouden worden. Er wordt door deze groep vaak verwezen naar de impact die Laverne Cox heeft gehad, en nog steeds heeft, als publiek figuur.

Ondanks de kritiek op de casting zijn er wel positieve geluiden over hoe Eddie Redmayne hier mee omgaat. In tegenstelling tot Jared Leto, die niet goed om leek te kunnen gaan met vragen over zijn rol als transgender vrouw, lijkt Eddie Redmayne hier beter op voorbereid. In een interview met The Telegraph stelde hij dat hij hoopt dat de film het werk dat transgender mensen zijn begonnen voortzet. Ook benadrukte hij het belang van zichtbare allies voor de transgender community.

Een veelal onbekend feitje over de film: de vrouwelijke zuster in de film wordt wel gespeeld door een transgender vrouw, namelijk door actrice Rebecca Root. Voor een interview met haar klik hier.

The Danish Girl draait vanaf 14 januari (onder andere) in Pathé, Wollf en JT. Trailer.

 

Afbeelding: Focus Features