8 juni 2017

Trans Rights Europe Map 2017

Er is onlangs een nieuwe Trans Rights kaart van Europa gepubliceerd. Deze kaart geeft van ieder land in Europa weer, hoe het gesteld is met de genderrechten. Hierbij gaat het om de wettelijke erkenning die transgenders krijgen, niet om de sociale situaties in het desbetreffende land.

Binnen het kader van genderrechten wordt gekeken naar wat de wet zegt over (anti-)discriminatie op basis van hun genderidentiteit, genderexpressie en met name de erkenning van een genderidentiteit. De kaart & index zijn voor het eerst verschenen in 2013 en worden ieder jaar aangepast en opnieuw gepubliceerd. De dag van publicatie valt samen met  IDAHoT: de internationale dag tegen homo-, bi- en transfobie.

Transrechten kaart

De kaart van transrechten in Europa geeft hoofdzakelijk weer waar sterilisatie nog verplicht is, wil je erkent worden in het gewenste geslacht. Er zijn nog steeds 20 landen in Europa, waar deze erkenning er wettelijk gezien niet is. Hier moeten transgenders eerst een sterilisatie ondergaan, willen ze een geslachtswijziging voor het identiteitsbewijs kunnen aanvragen.

Hier zal echter verandering in moeten komen: het Europese gerechtshof van mensenrechten heeft in april dit jaar aangegeven dat de landen waar dit nog aan de orde is, in tegenspraak zijn met de mensenrechten in Europa. De landen die nog niet zover zijn dat de erkenning er ook zonder sterilisatie is, zijn op de kaart rood gekleurd. Waar de wettelijke gendererkenning al wel is, zonder dat er een sterilisatie voor nodig is, zijn blauw. De landen in het bruin hebben überhaupt geen vergelijkbare of betrouwbare  procedures voor gendererkenning.

Behalve de kaart, is er ook een index. Hier is gedetailleerde informatie uit af te lezen over de gendererkenning per land. Dit includeert de statistieken van geweldpleging, discriminatie e.d. Nieuw in de kaart & index van 2017, is de zogenoemde ‘Mental Health Diagnosis’.  Hieruit blijkt dat er 36 landen in Europa zijn, waar voor een wettelijke erkenning van de genderidentiteit, een verplichte psychische diagnose/therapie nodig is. Op de site van TGEU vind je de index met gedetailleerde informatie per land.

Bron tekst & afbeelding: http://tgeu.org/trans-rights-map-2017/

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com