De politiek is onmisbaar voor de emancipatie van trans personen. Denk aan wetgeving over wijziging van geregistreerd geslacht, de voorwaarden voor transgenderzorg, bescherming tegen discriminatie en beperking van geslachtsregistratie. Het is daarom goed dat trans personen van zich laten horen richting politici. Langzaam aan beginnen ze ook in de politiek zelf actiever te worden.

Onderwerpen die regelmatig op de politieke agenda staan zijn sekseregistratie, transgenderzorg en discriminatie. Diverse politieke partijen zetten zich in om op deze onderwerpen het leven van trans personen te verbeteren. Daarvoor dienen ze moties of wetsvoorstellen in. Helaas bestaat er niet altijd een meerderheid voor de voorstellen die transgender personen moeten helpen. Zo is bijvoorbeeld de vergoeding van individueel noodzakelijke transgenderzorg, zoals het plaatsen van borstprotheses, al meer dan 10 jaar onderwerp van debat. Transgender Netwerk Nederland (TNN) bewaakt samen met haar partners sinds 2008 de belangen van transgender personen en houdt ze op het netvlies van politici.

Er zijn diverse partijen waar trans personen zichtbaar politiek actief voor zijn, denk aan GroenLinks, D66 en Artikel 1. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 hadden onder andere deze partijen transgender kandidaten op de lijst staan. Helaas kwam geen van hen in de Tweede Kamer, daarvoor stonden ze nog te laag op de lijst.

Bekijk hieronder verder de laatste nieuwsberichten en ervaringen over het thema politiek.

Nieuws

Landelijke transvote 2017

Hoe denken politieke partijen over transgenderthematiek? Bekijk hier de video's

  • TransVote

    Verkiezingen staan voor de deur. Wat willen politieke partijen voor trans personen in Nederland regelen? Transgender Info sprak negen partijen over transitieverlof, de transgenderwet, vergoeding van zorgkosten en de Algemene wet gelijke behandeling.   Artikel 1 Olave Basabose en Robert Witte Groenlinks Sophie Schers   D66 Corine van Dun PvdA Keklik Yucel VVD Dilan Yesilgoz […]

    TransVote »