Seksuele ontwikkeling

Voelde jij je als kind niet fijn met je lijf of de genderrol die van je verwacht werd? Dan was het misschien moeilijk om ontspannen de wereld van liefde en seks te ontdekken. Veel mensen die opgroeien met genderdysforie gaan daarom door een andere seksuele ontwikkeling dan cisgender personen.

Uit de weg

Misschien ging je relaties en seksualiteit helemaal uit de weg. Je voelde je aan de zijlijn staan: terwijl leeftijdsgenootjes hun eerste verkering hadden en seksuele ervaring opdeden, hield jij je maar op de achtergrond. Het kan ook dat je heel hard probeerde erbij te horen en ‘normaal’ te doen, maar dat je diep van binnen niet wist wat je écht wilde. Je deed wat er van je verwacht werd, maar je voelde er weinig bij. Je had bijvoorbeeld een relatie en ging met diegene naar bed, maar het voelde eigenlijk niet goed.

Wel genieten

Het kan ook dat je wel van seks kon genieten en je wensen kon ontdekken. Misschien heb jij nooit zo het gevoel gehad dat je lichaam of je genderrol niet klopt. Of je had dat gevoel wel, maar je vond een manier om ermee om te gaan. Bijvoorbeeld door tijdens seks te fantaseren dat je het lichaam had dat bij je paste. Of door in je relaties eigenlijk al de genderrol aan te nemen die bij je paste, bijvoorbeeld als butch in een lesbische relatie wanneer je transman bent .

Jezelf ontdekken

Ging je seksualiteit altijd uit de weg? Dan voelt het misschien onwennig om je eerste stappen te gaan zetten. Ben je vaak over je grens gegaan? Dan weet je misschien niet waar je grenzen zitten en hoe je deze aan kunt geven. Gelukkig ben je nooit te oud om jezelf en je seksualiteit te ontdekken. Meer hierover lees je onder andere op de pagina Wensen en grenzen.