Relaties & Seks:

Seks en hormonen

Kaye – ‘It’s always the papers’

It’s not all just misery, says Kaye (34), after telling how she left her parents because they did not accept her being trans, how her partner in the Netherlands became violent and that institutions didn’t cooperate at all. A story of abuse, violence, bullying, racism,...

Kaye – ‘Het gaat toch altijd om de papieren’

Het is niet alleen maar ellende, zegt Kaye (34) nadat ze het verhaal heeft gedaan hoe ze bij haar ouders wegging omdat die haar trans zijn niet accepteerden, in Nederland een gewelddadige partner had en instanties hier geen gehoor gaven. Opsluiting, afhankelijkheid,...

Marlies – Ze accepteren me in de kerk

Marlies Houtman (54) was verontwaardigd over de Nashville-verklaring, begin januari 2019. Over de gelovigen die zeggen dat homoseksualiteit en transgenderisme niet goedgepraat mag worden. Haar eigen ervaringen met de (katholieke) kerk waren meestal juist heel goed....

Vesna de Buck – Ik voel me bevrijd

Vesna de Buck (1969), roepnaam Buck, kreeg borstkanker. “Wat was ik kwaad”, zegt hij. “Ik wilde helemaal geen borsten en dan dit.” Het was voor hem wel aanleiding zijn gevoel te volgen. “Mijn leven ziet er nu fantastisch uit”, vindt hij. Met fijn werk, lekkere sport...

Taya – ‘Leuk zusje heb jij!’

Taya is de moeder van Sky, bijna zes. Hij gaat in een jurkje naar school. Mensen zeggen tegen zijn broertje: “leuk zusje heb jij!” Misschien huppelt Sky nog jaren in een jurkje, denkt Taya, misschien wordt hij later een meisje. Als hij maar gelukkig is. Ze vraagt zich...

Claudius – Man of vrouw, keuze hoeft niet

Claudius (27) voelt zich geen man en geen vrouw. Hen is non-binair. Dat besefte Claudius een half jaar geleden na een zoektocht rond lichaam en gevoel, genderexpressie en kleding. Man of vrouw? “Ik realiseerde me toen dat ik helemaal geen keuze hoef te maken.” Ruim...

Als je hormoonbehandeling krijgt, verandert er van alles aan je lijf. Dit heeft ook invloed op je seksuele beleving.

DIT GEBEURT ER BIJ TRANS* VROUWEN

Wanneer je oestrogenen en een testosteronblokker gebruikt, gebeurt het volgende:

 • Je borsten gaan groeien. Bij de één gaat dat heel langzaam, bij de ander heel snel. Bij de één groeien ze niet zoveel, bij de ander wat meer.
 • Je krijgt minder makkelijk een erectie of helemaal niet meer.
 • Na een tijdje krijg je geen zaadlozing meer. Wel kan er nog een klein beetje vocht uit je penis komen.
 • Je testikels krimpen.
 • Veel trans* vrouwen krijgen minder zin in seks.
 • Sommige trans* vrouwen geven aan dat hun orgasmes anders aanvoelen. Het is niet bekend of dat ook echt door de hormonen komt.

Bij al deze veranderingen geldt: de één merkt het meer dan de ander. Iedereen is anders en iedereen reageert verschillend op hormonen.

DIT GEBEURT ER BIJ TRANS* MANNEN

Wanneer je testosteron gebruikt, gebeurt het volgende:

 • Je krijgt de baard in de keel.
 • Je krijgt gezichtshaar.
 • Je clitoris groeit. Bij de één gaat dat heel langzaam, bij de ander heel snel. Bij de één groeit de clitoris meer dan bij de ander.
 • De clitoris kan een beetje stijf worden als je opgewonden bent. Wanneer je clitoris is gegroeid, merk je daar meer van.
 • Veel trans* mannen krijgen meer zin in seks.
 • Sommige trans* mannen geven aan dat hun orgasmes anders aanvoelen. Het is niet bekend of dat ook echt door de hormonen komt.

Bij al deze veranderingen geldt: de één merkt het meer dan de ander. Iedereen is anders en iedereen reageert verschillend op hormonen.

GENIET JE MEER OF MINDER VAN SEKS?

Dat ligt eraan.

 • Veel transgender personen zijn blij met de manier waarop hun lijf en hun seksuele gevoelens veranderen door de hormonen. Veel trans* mannen vinden het bijvoorbeeld fijn om meer zin in seks te hebben. Trans* vrouwen zijn vaak opgelucht dat ze nauwelijks spontane erecties meer krijgen.
 • Het kan ook zijn dat het effect van de hormonen tegenvalt. Misschien vind je dat het niet snel genoeg gaat. Je had bijvoorbeeld als trans* man verwacht dat je veel meer zin in seks zou krijgen, maar je merkt er niet zoveel van. Of je bent trans* vrouw en je borsten lijken nauwelijks te groeien.
 • Sommige transgender personen zijn juist niet blij omdát er bepaalde dingen veranderen. Je vindt het als trans* vrouw misschien jammer dat je minder naar seks verlangt of niet makkelijk een erectie krijgt. Als trans* man vind je het misschien vervelend dat je zo vaak aan seks denkt of dat je seksuele gevoelens veranderd zijn. Misschien heb je vóór de hormonen veel plezier gehad van de manier waarop seks bij jou werkte. Nu is het anders en dat kan je missen.

VALT HET TEGEN?

 • Je kunt ervoor kiezen om het een tijdje aan te kijken. Misschien voelt het na een paar maanden weer anders. Soms krijg je bijvoorbeeld weer meer of juist minder zin in seks. Je lichaam moest alleen even wennen aan de verandering. Misschien ook merk je dat de voordelen belangrijker voor je zijn dan de nadelen.
 • Misschien besluit je uiteindelijk om te stoppen met de hormonen. Bespreek dit met je behandelend arts. Sommige veranderingen aan je lijf zijn niet meer terug te draaien, andere wel.

VRAGEN

Heb je vragen over hoe de hormoonbehandeling je seksleven beïnvloedt? Of twijfel je of je wel of niet door wil gaan? Bespreek het met je psycholoog en arts van het genderteam. Ook andere hulpverleners, buiten het genderteam, kunnen je helpen je twijfels op een rijtje te zetten.