Relaties

Veel transgender personen komen uit de kast komen wanneer ze al in een relatie zitten. Dit is vaak een lastige periode. Het is belangrijk om allebei de tijd te nemen om er aan te wennen.

Nieuwe werkelijkheid

Wanneer je uit de kast komt tegenover je partner, voel je je vaak bevrijd van een zware last. Je wil snel vooruit, eindelijk jezelf zijn! Voor je partner is het vaak heel anders. Hij of zij wordt meestal geconfronteerd met een totaal nieuwe werkelijkheid. Dat kan behoorlijk schrikken zijn.

Hoe ga je daarmee om?

 1. Praat met elkaar.

  Waarschijnlijk heeft je partner veel vragen. Hoe beter jij kan uitleggen hoe het voor jou voelt, hoe gemakkelijker het voor je partner is om zich in te leven.

 2. Neem de tijd.

  Neem allebei veel tijd om eraan te wennen. Jij loopt er misschien al jaren mee rond, maar je partner niet.

 3. Vraag niet om geheimhouding.

  Waarschijnlijk wil je partner er graag met iemand over praten. Vraag hem of haar niet om het voor zichzelf te houden. Het is een te groot geheim om in je eentje mee rond te lopen! Spreek samen af wie het wel en niet mogen weten. Misschien heeft je partner ook behoefte aan gesprekken met een hulpverlener. Of aan contact met andere partners.

 4. Betrek je partner bij je transitie.

  Wil je in transitie? Veel partners vinden het fijn als ze hier bij betrokken worden. Zo wennen ze makkelijker aan de nieuwe situatie. Neem je partner bijvoorbeeld mee naar het genderteam of naar bijeenkomsten met andere transgender personen.

 5. Soms gaat het niet meer.

  Kan je partner er maar niet aan wennen? Of merk je zelf dat je je beklemd voelt in de relatie? Soms merk je uiteindelijk dat het niet meer werkt tussen jullie. In dat geval is het soms beter om uit elkaar te gaan, hoe droevig het ook is.