Relaties & Seks:

Partner van

Kaye – ‘It’s always the papers’

It’s not all just misery, says Kaye (34), after telling how she left her parents because they did not accept her being trans, how her partner in the Netherlands became violent and that institutions didn’t cooperate at all. A story of abuse, violence, bullying, racism,...

Kaye – ‘Het gaat toch altijd om de papieren’

Het is niet alleen maar ellende, zegt Kaye (34) nadat ze het verhaal heeft gedaan hoe ze bij haar ouders wegging omdat die haar trans zijn niet accepteerden, in Nederland een gewelddadige partner had en instanties hier geen gehoor gaven. Opsluiting, afhankelijkheid,...

Marlies – Ze accepteren me in de kerk

Marlies Houtman (54) was verontwaardigd over de Nashville-verklaring, begin januari 2019. Over de gelovigen die zeggen dat homoseksualiteit en transgenderisme niet goedgepraat mag worden. Haar eigen ervaringen met de (katholieke) kerk waren meestal juist heel goed....

Vesna de Buck – Ik voel me bevrijd

Vesna de Buck (1969), roepnaam Buck, kreeg borstkanker. “Wat was ik kwaad”, zegt hij. “Ik wilde helemaal geen borsten en dan dit.” Het was voor hem wel aanleiding zijn gevoel te volgen. “Mijn leven ziet er nu fantastisch uit”, vindt hij. Met fijn werk, lekkere sport...

Taya – ‘Leuk zusje heb jij!’

Taya is de moeder van Sky, bijna zes. Hij gaat in een jurkje naar school. Mensen zeggen tegen zijn broertje: “leuk zusje heb jij!” Misschien huppelt Sky nog jaren in een jurkje, denkt Taya, misschien wordt hij later een meisje. Als hij maar gelukkig is. Ze vraagt zich...

Claudius – Man of vrouw, keuze hoeft niet

Claudius (27) voelt zich geen man en geen vrouw. Hen is non-binair. Dat besefte Claudius een half jaar geleden na een zoektocht rond lichaam en gevoel, genderexpressie en kleding. Man of vrouw? “Ik realiseerde me toen dat ik helemaal geen keuze hoef te maken.” Ruim...

Heeft je partner verteld dat hij of zij transgendergevoelens heeft? Of heb je een relatie gekregen met iemand die transgender is? Dat is soms heel verwarrend.

MIJN PARTNER IS UIT DE KAST GEKOMEN

Veel transpersonen komen uit de kast komen wanneer ze al in een relatie zitten. Misschien zijn jullie al een tijdje samen, en heeft je partner je nu pas verteld dat hij of zij transgendergevoelens heeft. Dat kan behoorlijk schrikken zijn. Je wordt geconfronteerd met een totaal nieuwe werkelijkheid. Waarschijnlijk heb je veel vragen: waarom heb ik nooit iets gemerkt? Wil mijn partner in transitie? Voel ik me dan nog wel tot hem of haar aangetrokken?

MIJN NIEUWE PARTNER IS TRANSGENDER

Het kan ook dat je een relatie hebt gekregen met iemand die vanaf het begin open is over zijn of haar transgendergevoelens. Bijvoorbeeld met iemand die al een transitie achter de rug heeft. Je bent verliefd en hartstikke blij met je nieuwe relatie. Tegelijkertijd vind je het misschien verwarrend. Je vraagt je misschien af: hoe zag je partner er vroeger uit? Hoe werkt het met seks? Wie mag het wel en niet weten?

 

10 TIPS

 1. PRAAT MET ELKAAR.

  Waarschijnlijk heb je veel vragen. Durf ze te stellen. Vertel ook hoe jij je voelt. Hoe beter jullie met elkaar praten, hoe makkelijker het is om elkaar te begrijpen.

 2. NEEM IEMAND IN VERTROUWEN.

  Praat er niet alleen met elkaar over, maar ook met iemand anders die je vertrouwt. Het is dan makkelijker om erachter te komen wat jij zélf voelt. Misschien wil je partner liever dat je het geheim houdt, maar het is een veel te groot geheim om in je eentje te dragen. Spreek samen af aan wie je het wel en niet vertelt.

 3. NEEM DE TIJD.

  Neem allebei veel tijd om eraan te wennen. Je partner loopt er misschien al jaren mee rond, maar voor jou is het nog helemaal nieuw.

 4. STA JE VERWARRING TOE.

  Verwarring is heel begrijpelijk en helemaal niet erg. Vaak wordt de verwarring na een tijdje vanzelf minder.

 5. NEEM HET SERIEUS.

  Misschien hoop je stiekem dat de transgendergevoelens van je partner vanzelf weer overgaan. Dat is meestal niet zo. Soms verbergt iemand zijn of haar gevoelens een tijdje, maar uiteindelijk komen ze toch naar boven. Zie onder ogen dat het is zoals het is.

 6. ZOEK INFORMATIE.

  Zoek informatie over transgender of genderdysforie zodat je begrijpt waar het over gaat. Deze site is een goed begin.

 7. WEES BETROKKEN.

  Wil je partner in transitie? Veel partners vinden het fijn om hierbij betrokken te worden. Zo wen je makkelijker aan de nieuwe situatie. Vraag bijvoorbeeld of je mee mag naar het genderteam of naar bijeenkomsten met andere transgender personen.

 8. LEG CONTACT MET ANDERE PARTNERS.

  Niet alleen jouw partner heeft behoefte aan contact met gelijkgestemden, maar jij ook! Andere partners begrijpen vaak hoe je je voelt en kunnen je tips geven om ermee om te gaan. Je vindt ze bijvoorbeeld via (h)erkenning of via de facebookgroep Transpartner Zone.

 9. ZOEK HULP.

  Het is heel normaal om hulp te zoeken als je met vragen, verwarring of onvrede blijft rondlopen. Je kunt hiervoor bij een reguliere hulpverlener terecht, maar ook bij iemand die veel van transgender-zijn af weet. Kijk bijvoorbeeld bij Transvisie Zorg.

 10. SOMS GAAT HET NIET MEER.

  Kan je er maar niet aan wennen? Of merk je dat het niet meer werkt tussen jullie? In dat geval is het soms beter om uit elkaar te gaan, hoe droevig het ook is.