Relaties & Seks

Relaties & Seks

Iedereen beleeft liefde, seks en relaties anders. Dat is onder transgender personen ook zo. Dat je transgender bent, heeft vaak invloed op je liefdesleven en je seksleven.

Iedereen is anders

Hoe gaan transgender personen om met seksualiteit? Dat is dus héél persoonlijk. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat:

  • De één erg van seks geniet en er geen moeite mee heeft.
  • De ander wel van seks wil genieten, maar het lijf zit in de weg.
  • Weer een ander geen behoefte aan seks heeft.
  • En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden.

Hoe jij seksualiteit beleeft, maakt je niet meer of minder transgender. Het transgender-zijn kan wel op allerlei manieren invloed hebben op je beleving van seks. Hoe? Dat verschilt per persoon.

Je lijf zit in de weg

Sommige transgender personen groeien op met het bewuste of onbewuste gevoel dat hun lichaam niet bij hen past. Seks kan dan lastig zijn. Want als jij die bobbel in je broek maar vervelend vindt, is het nog vervelender als dat ding ineens een erectie krijgt. En als jij die hobbels op je borstkas maar naar vindt, is het ook naar als iemand eraan wil zitten en daar opgewonden van raakt.

Lees meer over dit onderwerp op de pagina Omgaan met je lichaam.

Opgroeien als transgender

Voelde jij je als kind en puber niet fijn met je lijf of met de genderrol die van je verwacht werd? Dan was het waarschijnlijk moeilijk om ontspannen de wereld van relaties en seks te ontdekken. Je ging het misschien uit de weg. Of je probeerde erbij te horen en ‘normaal’ te doen, maar je wist niet wat je diep van binnen écht wilde.

Lees meer over dit onderwerp op de pagina Seksuele ontwikkeling.

Hormonen en operaties

Sommige transgender personen hebben behoefte aan een geslachtsaanpassende behandeling, oftewel hormonen en/of één of meer operaties. Zo’n behandeling heeft ook invloed op je seksuele beleving. Omdat je lichaam verandert, maar ook omdat jij daaraan moet wennen.

Wil je meer weten? Lees dan verder over de invloed van hormonen en operaties op je seksuele beleving.

De buitenwereld

En dan is er nog de buitenwereld. Hoe vindt jouw partner het bijvoorbeeld om seks met je te hebben, als jij in transitie bent of aan travestie doet? Hoe reageren je dates op jouw identiteit en jouw lichaam?

Hierover lees je meer op de pagina’s over dating en relaties.

Ontdekkingen

Voor veel transgender personen is hun transitie een weg vol ontdekkingen. En dat geldt ook voor seks. Hoe meer je ontdekt wie je bent, hoe meer je jezelf kan zijn en hoe meer je lichaam eventueel bij jou gaat passen, hoe meer je kunt ontdekken wat bij jou past op seksueel gebied.

Lees meer over het ontdekken van je seksuele wensen en grenzen op de pagina Wensen en grenzen.