17 juli 2018

Jennifer de Lange doet onderzoek naar suïcidepreventie onder LHBT-jongeren

Jennifer de Lange (Rijksuniversiteit Groningen) start in samenwerking met Movisie een onderzoek naar suïcidepreventie onder jonge LHBT’ers. Ze wil weten welke behoeften en ervaringen er zijn met hulp. Dat gaat via interviews waarbij je met haar zal praten. Maar wie is Jennifer de Lange, waar gaat haar onderzoek precies over, welke vragen stelt ze en wat wil ze ermee bereiken?

Jennifer de Lange (28) is opgegroeid in Limburg en woont nu in Groningen. Ze is een half jaar geleden begonnen met promotieonderzoek: suïcidepreventie onder LHBT-jongeren. Eerder studeerde ze Social Work aan Zuyd Hogeschool en Jeugdstudies bij Universiteit Utrecht. Ze werkte ruim een jaar als beleidsmedewerker bij een jeugd- en jongerenwerkorganisatie.

“Ik studeerde Social Work omdat ik graag met jongeren wilde werken die vastliepen op welk gebied dan ook. Je bent als jongere bezig jezelf te ontdekken en een eigen identiteit te creëren. Die ontwikkeling moet veilig zijn. In de master Jeugdstudies kon ik meer kennis opdoen over beleid en onderzoek in jeugdthema’s. Hoe ik verder ga na het promotieonderzoek (meestal vier jaar), weet ik nog niet, maar ik wil graag in LHBT-gerelateerde thema’s blijven werken.”

“In de interviews waarvoor we (zij en mede-onderzoekers, red.) nu mensen zoeken, willen we in kaart brengen wat ervaringen, wensen en behoeften in steun en hulpverlening zijn van LHBT-jongvolwassenen die zelfmoordgedachten hebben gehad. Daar zullen we naar vragen. Ook als iemand geen hulpverlening heeft gehad, willen we graag weten wat die persoon dan hielp of wat niet hielp. We willen ook verschillen in wensen en behoeften van lesbische, homo, biseksuele en transgender jongvolwassenen onderzoeken. Verder gaan we, in samenwerking met Movisie, interviews houden met professionals en vrijwilligers die gewerkt hebben met LHBT-jongeren die zelfmoordgedachten gehad hebben en met ouders van die jongeren.”

Volgens De Lange is bekend dat sommige LHBT-jongeren worstelen met suïcidale gedachten (*), maar zijn er nog geen interventies die zich specifiek op LHBT-jongeren richten. Onderzoek kan dan helpen om inzicht te krijgen in wat werkt voor hen of wat misschien juist niet werkt. Toen ze zag dat vanuit de Rijksuniversiteit Groningen Diana van Bergen (hoofdaanvrager project) en Laura Baams (projectleider) een promovendus zochten voor dit project, reageerde ze direct. “Omdat ik het een erg belangrijk onderwerp vind en er veel affiniteit mee heb.”

Ze vertelt dat de interviews worden geanonimiseerd en dat er geen gegevens worden gedeeld die herleidbaar zijn naar iemand die geïnterviewd is. “Ik weet wel wie ik voor me heb, maar deelnemers zijn niet verplicht om hun echte naam te geven. Verder zijn de interviews vrijwillig en mogen deelnemers altijd stoppen zonder daarvoor een reden te geven.” Goed dat deelnemers zich ook ervan bewust zijn dat als ze iets niet willen vertellen, ze dat ook zeker niet hoeven te doen. Veiligheid staat voorop.

“We zijn van plan te bekijken of op basis van de interviews een verbeterd hulpaanbod gecreëerd kan worden”, besluit ze. “Maar het is nu nog te vroeg om daar meer over te zeggen.”

Kijk voor meer informatie over het onderzoek, hier.

Heb je hulp nodig? Je kunt altijd terecht bij Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 of via 113.nl. 113 is 24/7 bereikbaar.

(*) LHB-jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar rapporteren vaker suïcidale gedachten dan heteroseksuele, cisgender jongvolwassenen. Suïcidepogingen onder LHB-jongvolwassenen zijn vier keer hoger dan onder heteroseksuele jongvolwassenen (Kuyper, 2015).  En suïcidepogingen onder transgender jongeren zijn vijf tot tien keer hoger dan onder niet-transgender jongeren (Keuzenkamp, 2012).

Tekst: Ton van den Born
Foto: Cashmyra Rozendaal

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com