Wat een prachtig idee, een LEF-dag op school. Een dag dat iedereen kan aantrekken wat ie wil. Dat roze T-shirt, die mooie tutu, dat wilde haar. Afspraak is dat niemand er iets negatiefs over mag zeggen. Alleen complimentjes zijn geoorloofd. Fantastisch! Kunnen we zo’n dag niet nationaal invoeren? Op de school van Bikkel is er al regelmatig zo’n LEF-dag.

Bikkel is de hoofdpersoon van het derde boek van Carolien Kruijs. Zij is leerkracht op een basisschool in Schiedam en schrijft over pesten en pesters. ‘Treiterkoppen, kangoeroes en geheimen’ verscheen in november en gaat over een transgender jongen. Kruijs schrijft over Bikkel die vanuit Friesland naar de Randstad is verhuisd. Zijn klas mag meedoen bij een televisiequiz, en een van de andere deelnemende klassen komt van zijn oude school uit Friesland. In Rotterdam is hij een stoere jongen, maar op zijn oude school kennen ze hem zo niet. Bikkels geheim dreigt uit te komen.

Er is niet alleen Bikkel door wiens ogen we kijken en ervaren hoe dingen voelen. Angst voor veroordeling. Carolien Kruijs kijkt ook vanuit Juf Wendy, verliefd op de vader van een jongen op school. Vanuit Andy, een slimme jongen die gepest wordt, Mehtap en Nicole, twee ondernemende vriendinnen, en Suzanne die op een hele lieve manier haar vriendin van vervelende opmerkingen en spottende blikken redt.

Zo vertelt Andy wat hem overkomt en hoe hij dat ervaart. Hoi Andy, zegt zijn moeder, hoe was het op school? Als de tranen stromen, vraagt ze waarom hij zo verdrietig is. “Ben je gepest?” Ze wil meteen de school bellen, juf Wendy, maar ‘nee mam’ zegt Andy. “Dat wil ik niet. Dan wordt het alleen maar erger.”

Lees vooral zélf hoe het verdergaat. Geen spoilers hier. Ook niet waar die kangoeroes in de titel van het boek nu om de hoek komen kijken. Dat is niet relevant in deze bespreking. ‘Treiterkoppen, kangoeroes en geheimen’ is in elk geval een heerlijk boek waarin je op luchtige wijze wordt meegenomen in de wereld van een genderkind. Zo staat het in het persbericht en zo voelt het ook. Veel emoties, maar helemaal niet zwaar en moeilijk. Ik werd meegesleept en de tranen prikten achter mijn ogen. Dat gebeurt soms als ik lees over de strijd en angst van transgender mensen, want de allesoverheersende vraag is zo vaak: ‘Wat denkt de wereld wel niet van mij?’ Het gebeurde ook bij lezing van dit invoelbare boek.

Voor mij verwoordt Carolien Kruijs een verlangen naar een maatschappij die niet veroordelend maar liefdevol is, niet afwijzend en bang, maar open-minded en inclusief. Zo zijn veel kinderen, denkt Kruijs zelf. Ze vinden niet zo snel iets gek. Volwassenen kunnen daar nog wel iets van leren, vindt ze. Een aanrader, dit kinderboek. Misschien dan ook wel voor die volwassenen.

Net als dit boek gaan haar twee eerdere boeken over kinderen op een basisschool, over van alles wat hen raakt en waar ze mee kunnen zitten. Autisme, uiterlijk, gescheiden of overleden ouders, seksuele geaardheid en ook genderidentiteit. Wat het betekent om transgender te zijn en waar je dan tegenaan loopt. Ze laat bijvoorbeeld zien dat je lichaam soms anders is of reageert dan je zou willen.

Carolien Kruijs is niet alleen leerkracht en kinderboekenschrijfster. Ze is ook medeoprichter van Schiedams LEF. Schiedams LEF geeft lessen over diversiteit aan scholen en professionals. Haar boek ‘Treiterkoppen, kangoeroes en geheimen’ (ISBN 97894-6328-175-1), geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar, is te bestellen via boekenbent.com voor € 14,95.

Deze boekbespreking is geschreven door Ton van den Born.