Totaal shot foto van een persoon met zwarte kleding op een straat tussen twee trambanen.

12 december 2018

GENDERIDENTITEIT, Hoe herken je die nou?

Er wordt veel gepraat over wat gender is, maar we hebben het niet vaak genoeg over het moeilijke, persoonlijke proces rondom het vinden van je eigen genderidentiteit. Hoe weet je nou eigenlijk wat je gender is? Als je in dit artikel een praktisch antwoord of een handige meerkeuzetest verwacht, dan moet ik je helaas teleurstellen. Om eerlijk te zijn weet ik zelf niet eens mijn eigen genderidentiteit. Toch is het waard verder te lezen om uit te vinden hoe verschillende mensen hun genderidentiteit hebben ‘gevonden’ en hoe genderidentiteit misschien niet altijd gevonden hoeft te worden.

De lens van gender

Wat is genderidentiteit precies? Ik bedoel hiermee de persoonlijke ervaring van gender: of je je een man, vrouw of iets anders voelt. Er zijn verschillende opvattingen over wat gender is, maar ik begrijp genderidentiteit niet als iets wat 100% van nature in je zit, ik zie het meer als een deel van jezelf dat groeit door ervaringen en kennis. Net zoals de rest van jezelf als persoon ontwikkelt door levenservaring, ontwikkelt je gender zich ook. Wat we als onze uiteindelijke genderidentiteit zien is in wezen een interpretatie van onszelf door de lens van gender: vinden we onszelf meer passen bij wat gezien wordt als ‘man’, als ‘vrouw’, allebei, of geen van beiden? Daarom is het vinden van genderidentiteit ook zo moeilijk: je moet jezelf goed kennen en veel reflecteren om je genderidentiteit te weten.

Dit geldt voor iedereen: transgender, non-binair en cisgender mensen. Voor cisgender mensen lijkt het misschien minder belangrijk om hierover na te denken, maar zelfs als je je comfortabel voelt met je toegewezen gender kan het altijd helpen om meer over gender te leren. Dit kan bevrijdend zijn en leiden tot nieuwe inzichten in wie je bent. Veel transgender en non-binaire mensen daarentegen moeten wel meer nadenken over hun genderidentiteit, omdat deze anders is dan de gender die ze toegewezen kregen bij geboorte. Zij worden daardoor eerder met hun neus op de verwachtingen rondom hun toegewezen gender gedrukt.

“gender is misschien wel een LEVENSLANGE zoektocht”

Toen ik zeventien was keek ik vlogs op YouTube en leerde meer over genderidentiteit via internet. De verhalen van non-binaire mensen maakten iets los en zetten me aan het denken over wat gender nou eigenlijk is en wat bij mij zou passen. Daardoor begon ik te experimenteren met jongenskleding en binding. Door de jaren heen heb ik door mijn opleiding maar vooral ook door gesprekken met vrienden, non-binaire/trans mensen en mijn ouders veel geleerd over mezelf en gender.

Spiderman

Sommige transgender mensen voelen zich van jongs af aan al ‘verkeerd’. Zo wist trans YouTuber Ty Turner altijd al dat hij een jongen was. Hij wilde op school nooit in de rij met meisjes staan en droomde ervan om spiderman te zijn. Hij wist echter niet dat hij trans was tot hij daar op internet over las en er video’s over zag. Zijn genderidentiteit accepteerde hij pas toen hij er meer over nadacht: “Het gebeurde in een lange periode waarin ik mijn genderidentiteit verkende en ik realiseerde me dat mijn boosheid en depressie geworteld waren in het feit dat mijn lichaam verkeerd was,” legde hij uit in een vlog. Er zijn daarnaast ook transgender mensen die zich nooit zo duidelijk ‘anders’ voelden. Zij realiseren zich vaak dat ze niet comfortabel zijn met hun toegewezen gender als ze meer leren over genderidentiteit en de kans krijgen om te reflecteren en experimenteren.

Informatie is onmisbaar om na te kunnen denken over je gender. Ik ervoer dit zelf als non-binair persoon: pas toen ik de taal kende om over non-binaire mensen te kunnen praten en denken, kon ik overwegen dat ik zelf misschien ook wel non-binair was. Door daarna te experimenteren met kleding en veel na te denken besefte ik dat ik geen meisje was. Ik zie genderidentiteit dus nu meer als een proces dan als een vast iets: gender is misschien wel een levenslange zoektocht. Het antwoord op ‘wanneer weet je je genderidentiteit?’ is dus moeilijk te geven en verschilt per persoon. Er zijn mensen die er nooit over na hoeven te denken en er zijn mensen die er hun hele leven over nadenken. Maar informatie en reflectie blijven wel van groot belang. Wees dus niet bang om ook eens van het bekende pad af te dwalen in het ingewikkelde land van gender. Wie weet wat je tegenkomt!

Geschreven door Mars Planting
Studeerde antropologie en sociologie met een focus op gender en schrijft voor transgenderinfo.nl

Wil je het magazine ontvangen om zelf te lezen of verder te verspreiden, dat kan door contact met ons op te nemen.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com