« terug naar overzicht

Androgyne figuren op expositie Ferdinand Erfmann

31 januari 2016 - 29 mei 2016

Androgyne figuren op expositie Ferdinand Erfmann

Ferdinand Erfmann (1901-1968), afkomstig uit een theaterfamilie, bouwde obsessief aan een oeuvre vol variétéartiesten, travestieten, prostituees en acrobaten.

In zijn werk is, zo stelt het persbericht waarin de tentoonstelling ‘Ferdinand Erfmann, Nederlands beste naïef’, in Museum MORE in Gorssel wordt aangekondigd, is zijn worsteling met zijn identiteit goed te zien.

Ferdinand Erfmann beeldde vaak androgyne mensfiguren af en identificeerde zich sterk met vrouwen. In zijn schilderijen herken je Erfmann in veel van zijn vrouwfiguren. ‘Hij wilde misschien zijn wat hij bewonderde of begeerde. Door te schilderen dacht hij ook zijn travestie te bedwingen. Het gaf hem een uitlaatklep om zijn mannelijke én vrouwelijke kant in één beeld te tonen, zonder zich te hoeven schamen.’

Erfmann verwees in zijn werk vaak naar de Griekse Oudheid en de mythe over een derde mensengeslacht, dat oorspronkelijk man en vrouw in zich verenigde maar door de god Zeus in tweeën werd gesplitst.

Ferdinand Erfmanns naam en faam leeft vooral bij kenners en dat is echt zonde, volgens artistiek directeur Ype Koopmans. ”Hij verdient het om voluit in de aandacht te staan bij een breed publiek”. Dit wordt de eerste grote overzichtstentoonstelling van de kunstenaar in 20 jaar, met ruim 80 schilderijen en prachtig documentatiemateriaal over zijn leven. Een soms tragikomisch leven tussen droom en daad. Zijn onmogelijke liefdes, zijn ijdelheid als circusacrobaat en krachtmens zijn terug te ‘lezen’ in bijna autobiografische schilderijen.

De werken voor de tentoonstelling zijn afkomstig uit collectie van Museum MORE, museale en particuliere bruikleengevers waaronder Stichting Mokum, Stedelijk Museum Amsterdam, Nederlands Theaterinstituut, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Kunstuitleen Rotterdam, Bonnefantenmuseum, Frans Hals Museum; Stedelijk Museum Schiedam; Dordrechts Museum en Museum Arnhem.
Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een boek over Ferdinand Erfmann. Auteur is Feico Hoekstra. Uitgeverij WBooks.
Wanneer
Tot en met 29 mei
Plaats
Museum MORE, Hoofdstraat 28 in Gorssel
Meer informatie www.museummore.nl

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.