« terug naar overzicht

Sistaaz of the Castle

13 januari 2016 - 20 januari 2016

Fotograaf Jan Hoek (31) en modeontwerper Duran Lantink (27) presenteren Sistaaz of the Castle, een project rondom een groep transgender sekswerkers in Kaapstad, Zuid-Afrika. Hoek en Lantink hebben een fotoserie en een modecollectie gemaakt.

De collectie wordt gepresenteerd tijdens FashionWeek Amsterdam, 16 januari om 19.00 uur in de Gashouder. De fototentoonstelling opent 13 januari om 17.30 uur in Foam en is te zien tot en met 20 januari.

FashionWeek Amsterdam is een combinatie van modeshows van opkomende ontwerpers, twee keer per jaar. Eromheen wordt een cultureel programma georganiseerd, MBFWA OFF SCHEDULE. Daar wordt mode gekoppeld aan theater, geschiedenis, dans, muziek, film en fotografie.

De sekswerkersorganisatie S.W.E.A.T. gaf Hoek en Lantink de mogelijkheid samen te werken met hun transgender supportgroep Sistaazhood. Voor dit project zoomen ze in op zes meisjes die ze daar ontmoet hebben. Hoek maakte foto’s van de meisjes, hun leven en hun outfits. Veel van hen zijn dakloos en leven onder een brug naast het kasteel van Kaapstad. De foto’s fungeren als het lookbook voor de collectie van Lantink. De ontwerper zag parallellen tussen zijn eigen werkwijze en de creativiteit van de meisjes, die met gevonden kledingstukken prachtige outfits maken. Lantink maakt zelf ook gebruik van verschillende recyclemethodes en collagetechnieken.

Daarnaast waren Lantink en Hoek geïnteresseerd in hoe de meisjes eruit zouden willen zien en zouden willen leven als ze alle mogelijkheden van de wereld hadden. De één bleek graag te willen werken in een luxueus Victoriaans bordeel, de ander droomt van een trouwjurk en weer een derde wil Miss Africa worden. Deze dromen heeft Lantink vertaald naar zijn ‘droom-couture-capsule-collectie’, die vervolgens gefotografeerd is door Hoek.

Naast de modeshow in de Gashouder en de tentoonstelling in Foam, verschijnt er in maart 2016 een geprinte publicatie (APE) die wereldwijd zal worden gedistribueerd. Uiteindelijk zullen Hoek en Lantink terugkeren naar Zuid-Afrika om het project te presenteren in de leefomgeving van de deelnemers. In Zuid-Afrika komen transgender sekswerkers vooral in het nieuws als slachtoffer of dader en het is de nadrukkelijke wens van de meisjes van Sistaazhood om op een positieve manier zichtbaar te zijn in de media.

Plaats en tijd:
Modecollectie: de Gashouder op 16 januari om 19.00 uur
Foto-expositie, onderdeel van MBFWA OFF SCHEDULE: 13 januari om 17.30 uur in Foam tot en met 20 januari

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.