« terug naar overzicht

Napraten tv-documentaire Tegenlicht over gendertoekomst

18 februari 2019

Napraten tv-documentaire Tegenlicht over gendertoekomst

Thema in het VPRO-programma Tegenlicht van zondag 17 februari (NPO2, 21.05) is gender. Regisseur Nirit Peled gaat in gesprek met mensen die buiten de traditionele genderhokjes treden. Transgender, non-binair en intersekse personen zoals het Belgische model Hanne Gaby. In meet-ups kan nagepraat worden over het programma. Bijvoorbeeld in Utrecht op maandag 18 februari.

Titel van de Tegenlicht-documentaire is ‘Beste reizigers’. Die titel komt van de aanspreekvorm die de Nederlandse Spoorwegen sinds enige tijd hanteert. Opdat niet alleen de ‘beste’ dames en heren zich welkom voelen in de trein, maar alle reizigers. Ook jongens, meisjes en iedereen die zich niet thuis voelt bij die traditionele tweedeling.

Waar hebben mensen die buiten de hokjes m en v vallen mee te maken, hoe ziet de toekomst eruit, wat zou er moeten veranderen? In Utrecht kan over dat ‘queertopia’ meegepraat worden in de Centrale Bibliotheek, maandag 18 februari om 19:00 uur. Dan wordt eerst de Tegenlicht-aflevering van de avond ervoor herhaald en vanaf 20:00 uur start de discussie. In het panel zitten onder meer Micha Meinderts, schrijver van Aldus Sybren, en Sophie Schers, beleidsmedewerker bij TNN en raadslid in Utrecht. Het is gratis, maar graag hier aanmelden.

Ook op andere plaatsen kun je napraten. De meet-ups zijn informele gespreksavonden met veel publieksparticipatie. Zo wordt woensdag 20 februari in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam nagepraat over dezelfde uitzending. En op die avond of een andere avond ook in Lelystad, Hoorn en Zwolle. De kalender van de verschillende meet-ups staat hier.

Op de foto Alok Vaid-Menon (VPRO Tegenlicht)

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.