« terug naar overzicht

Jessica speelt zichzelf in theatervoorstelling ‘Van J. naar Jessica’

9 november 2019 - 23 oktober 2019

Jessica speelt zichzelf in theatervoorstelling ‘Van J. naar Jessica’

In de voorstelling ‘Van J. naar Jessica’ van Theater Babel Rotterdam speelt Jessica zichzelf. Het stuk gaat over de 33-jarige Jessica die in transitie is naar vrouw. Op 23 november is de première

Dat Jessica haar eigen leven speelt, is op zich al uniek. Daarnaast zijn er vele rollen bezet door acteurs met een beperking. Sinds 2014 is deze inclusieve werkwijze het handelsmerk van Theater Babel.

‘Van J. naar Jessica’ gaat geen taboe uit de weg’, aldus het persbericht. ‘Zijn we wel wie we willen zijn in ons uiterlijk, onze sekse en seksualiteit? En in hoeverre accepteren we transgender personen zoals Jessica? Vinden we hen verklede mannen, zijn zij individuen met een eigen specifieke seksualiteit of gaat het om een derde sekse?’

Jessica toont er zich in alle openheid en kwetsbaarheid. En de medespelers laten zich inspireren door haar. Jessica wil haar ontwikkeling delen met het publiek omdat ze hoopt dat ze zo anderen die een transitie overwegen, kan helpen.

De hele voorstelling wordt gefilmd en geprojecteerd, zodat de toeschouwer het gespeelde nog eens sterk uitvergroot in een 360-gradenprojectie terugziet. Naast een theatraal effect, beoogt deze manier van werken bij tijd en wijle afstand te scheppen tussen spelers en publiek. Of zoals regisseur Paul Röttger het verwoordt: “Een Brechtiaanse vervreemding waardoor de zaal zich niet louter emotioneel verliest in een verhaal, maar zich ook afvraagt hoe het is om niet te kunnen zijn wie je bent.” Er is verder een koor met twintig zangers dat bijvoorbeeld liederen brengt van de middeleeuwse mystica Hildegard van Bingen.

Het stuk gaat over ‘een intens en groots veranderingsproces’, zegt Röttger. “Het gaat in dubbele zin om de ander. De ander buiten jezelf en in jezelf.” ‘Van J. naar Jessica’ is de eerste in een reeks van vijf portretten in een inclusieve samenleving.

Plaats
Theater Babel Rotterdam
Eendrachtsstraat 81 in Rotterdam

Tijd
De première is zaterdag 23 november (17:00 uur) en er is een try-out op 9 november (17:00 uur) waarvoor tickets beschikbaar zijn.

Tickets (20 euro) en meer informatie op www.theaterbabelrotterdam.nl

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.